Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Jansplaats - Arnhem

In opdracht van de Gemeente Arnhem hebben wij het riool vervangen bij de Jansplaats. Wij hebben hiervoor een infiltratieput geplaatst bij het standbeeld van Karel van Gelre.  Dit hebben we gedaan onder toezicht van het Team Archeologie . We vonden hier namelijk allerlei archeologisch vondsten. Zo hebben we een bakstenen muurfundering gevonden, waarvan het formaat van de stenen duidt op de 2e helft van de 15e eeuw. Bij het verdiepen kwam een compacte grindlaag aan het licht, welke mogelijk onderdeel is van de oude Jansplaats waar jaarmarkten werden gehouden. Hier is een stukje keramiek gevonden tussen het grind, dat dateert uit de 13e eeuw. Onder de grindlaag bevond zich een oude akkerlaag, waarin een mes is aangetroffen. Deze is ouder dan het grindpakket circa 13e eeuw, maar jonger dan de palenrij die we daaronder vonden. De exacte datering hopen we op basis van verdere aardewerkvondsten en monsteranalyses te achterhalen. Onderzoek hierna loopt nog.

Na het vervangen van het riool en het zorgvuldig opgraven van de archeologische vondsten, hebben wij de Jansplaats weer gereed gemaakt voor gebruik. We hebben het plein netjes afgewerkt met natuursteen keien, dit zorgt voor een mooi sfeerbeeld. De bezoekers van de Jansplaats zijn weer welkom om van dit plein te genieten!

EMVI aanbesteding – duurzaamheid

De gemeente Arnhem heeft het werk op basis van EMVI aanbesteed met als onderdeel het opstellen van een plan van aanpak. Duurzaamheid was één van de gunningsfactoren waardoor we dit project aangenomen hebben. In ons plan van aanpak hebben we aangegeven dat we ons gereedschap, brandstof en machinepark aanpassen naar de modernste technieken om CO2 en stikstof te reduceren. Het resultaat van dit project is geweest dat wij een reductie van 93% CO2-uitstoot en 85% stikstof uitstoot hebben behaald.

Duurzaamheid heeft niet enkel te maken met de uitstoot. Het heeft ook raakvlak met de mens. En dus met de omgeving. Doordat onze werkwijzen produceerden wij minder geluid en had de omgeving minder geluidsoverlast. Omgevingsbewust dus.

Dit soort werkzaamheden zijn altijd mooi om te vermelden. Samen streven we naar een Schoon2050. Echter, ieder dient zijn steentje bij te dragen. Wij werken hier graag aan mee. Dit laten wij onder andere zien door het behalen van onze certificaten zoals ISO14001 en de CO2 prestatieladder. En natuurlijk onze SDG doelstellingen.

Project