Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

De Del

Van sportveld naar woonwijk

Eind 2021 is de woonwijk De Del in Rozendaal opgeleverd.  Deze woonwijk is gelegen in een bosrijke omgeving en heeft een hoogteverschil van maar liefst 7 meter! Het is nu niet meer zichtbaar, maar enkele jaren geleden waren er nog sportvelden op de plek waar nu de woonwijk staat. Wij hebben deze plek mede omgetoverd tot een prachtige woonwijk. Hoe dan? Dat vertellen wij graag aan de hand van onderstaande tijdlijn.

2012
In 2012 waren er nog (vervallen) sportvelden aanwezig in de Del. Tennis- en voetbalvelden. Wij hebben de tennisvelden en bijbehorende gebouwen verwijderd.

2015
In 2015 zijn wij gestart met de reconstructie van de toegangsweg ‘de Del’ vanaf de kruising Kraijesteijnlaan tot en met Berg en Heideweg. Voor de toekomstige nieuwbouwwijk was namelijk een bredere weg nodig. Met de komst van deze weg is ook het riool vergroot. Tevens is een infiltratieriool aangelegd. 

2016
In 2016 zijn we begonnen met het bouwrijp maken van de Del. Voordat het riool is aangelegd hebben wij een bodemsanering uitgevoerd. Het terrein is onderzocht op explosieven (WSCS-OCE). Met behulp van experts op dit gebied hebben wij deze explosieven zorgvuldig laten ontploffen zodat wij veilig konden bouwen en het voor de toekomstige bewoners veilig is om te wonen.  

Na deze werkzaamheden hebben wij een nieuw, gescheiden rioolsysteem aangelegd. Dit betreft een vuilwater riool en een infiltratieriool. Gevallen hemelwater wordt langzaam geïnfiltreerd in de bodem en zo terug gegeven aan de natuur. Om het hemelwater extra goed op te kunnen slaan, hebben wij meerdere infiltratieputten geplaatst, verspreid over de nieuwbouwwijk. Deze zijn allen gemiddeld tot wel 4 meter diep. Ook bij een hevige regenbui is er veel wateropslag in de wijk.

Daarnaast hebben wij een waterloop aangelegd die maar liefst 5 meter hoogte verschil heeft. De waterloop is bedoelt als speelplek voor kinderen. Bij de waterloop wordt gebruik gemaakt van het bestaande heuvelachtige landschap in de wijk. De kinderen kunnen hier grondwater oppompen, wat vervolgens, via een meanderende waterloop, naar beneden stroomt. Een perfecte speelplek voor deze kindvriendelijke wijk.

 

2017
2017 stond in het teken van de woningbouw (eind 2026 gestart). De woonwijk heeft grote hoogteverschillen. Dit heeft een speelse uitstraling maar is niet praktisch voor de woningbouw en rijbanen. Daarom hebben wij schanskorven geplaatst in de wijk. Een schanskorf vangt de grote hoogteverschillen op. Deze zorgt voor versteviging van de grondverhoging en geeft meer ruimte. Waar nu een schanskorf staat, had anders een helling van een heuvel gelegen. Bovendien zorgen de schanskorven voor een natuurlijke uitstraling van de wijk.

2018 / 2019 / 2021

De Del is in drie fases opgeleverd. Dat betekent dat wij ook in 3 fases de wijk woonrijp hebben gemaakt. In deze fase hebben wij ons bezig gehouden met de bestrating van de wijk. Wij hebben hierbij gebakken straatstenen gebruikt. Deze straatstenen zijn extra duurzaam. Ze zijn namelijk gemaakt van het natuurproduct klei en hebben een langere levensduur dan een betonproduct. Bovendien hebben deze straatstenen een karakteristieke uitstraling, wat goed past bij deze mooie wijk.

De Del is een project waar we trots op zijn. Vol passie hebben wij gewerkt aan de bouw van deze wijk. Hopelijk genieten de bewoners net zo veel van de wijk als wij van het bouwen ervan!

Project